Blogopmaak

Circulair bedrijfsgebouw in Deventer met terugkoopgaranties

corvandijken • Mar 03, 2021
De bouw van een circulair bedrijfsgebouw voor Uitgeverij DAVO in Deventer is officieel gestart. Het pand is voor 80% circulair: onder andere de staalconstructie, dakbedekking, sandwichgevels en wand- en vloerisolatie worden met dat uitgangspunt toegepast. Maar ook de installatie en interieuraspecten zijn circulair en demontabel. Aan het einde van de levensduur is het terugnemen van materialen voor leveranciers verplicht. 
Begin 2020 werd het startschot gegeven van het gebouw op het A1 Bedrijvenpark in Deventer. Metron Vastgoed kwam in contact met DAVO en Aan de Stegge Twello en wilde circulair ontwikkelen als uitgangspunt nemen voor het pand. “We zijn overtuigd van de meerwaarde van circulair bouwen en daarom is dat ons uitgangspunt bij de projecten die wij ontwikkelen”, vertelt Aniek Averesch van Metron Vastgoed. “Zo ook bij het bedrijfspand voor DAVO. We werken al geruime tijd samen met Aan de Stegge Twello, aan gebouwen die op duurzaamheidsvlak hoog scoren.” Dat bevestigt Teun Wesselink van Aan de Stegge Twello: “Om circulariteit handen en voeten te geven, hebben we een ontwikkelgroep die zich bezighoudt met kennisdeling rondom dit onderwerp. Circulair ontwikkelen betekent dat je niet voor een standaard proces gaat, maar hele andere vragen stelt aan je onderaannemers en ketenpartners. Dat kunnen kritische vragen zijn over bijvoorbeeld samenstelling van materialen of het mogelijk demonteren en terugnemen van grondstoffen of producten. Het antwoord daarop is vaak niet kant-en-klaar.”
MARKT UITDAGEN
Tegelijkertijd merkt het duo dat het enthousiasme van de betrokken leveranciers groot is om mee te denken over de meest duurzame oplossing. “We daagden de markt uit”, denkt Averesch terug aan begin 2020, toen de ontwikkeling startte. “Randvoorwaarden die we stelden waren onder andere het op orde hebben en het kunnen overhandigen van een Life Cycle Analysis (LCA) en het garanderen van een terugkoopgarantie. Aan het einde van de levensduur van het gebouw neem je dus als leverancier het product of je materialen terug.” Een scherpe eis, die leveranciers tegelijkertijd de mogelijkheid geeft om zich te onderscheiden op kwaliteit en duurzaamheid. “Door deze uitvraag te formuleren stuur je op kwaliteit”, geeft Wesselink aan. “Een innovator levert immers nooit een product dat hij weer moet terugnemen na verloop van tijd, als hij niet weet wat de kwaliteit en de levenscyclus is. We merkten dan ook dat er veel partijen zijn die overtuigd zijn van hun producten en graag meewerken om het gebouw als materialenbank te gebruiken.”

Zo levert InSus een nieuwe productlijn van Falk sandwichpanelen met een circulaire PIR-vulling en wordt een circulaire overheaddeur van Assa Abloy toegepast. "De aluminium gevels en de complete staalconstructie zijn demontabel", vertelt Wesselink. "Daarnaast gaan we geopolymeer beton inzetten voor de laadkuil. In plaats van cement worden bijproducten als bindmiddel ingezet en hergebruikt." Nóg een innovatie is de circulaire coating, ontwikkeld door leverancier Circulairstaal, in samenwerking met Van Merksteijn Staalcoating. "De staalconstructie wordt voorzien van deze beschermlaag met de noemer BIOCOAT", gaat Averesch verder. "Dit is de meest milieuvriendelijke vorm van staalcoating in de huidige markt en volledig herbruikbaar. De coating is een vervanger voor het nabehandelen van staalconstructies met lijnzaadolie en biedt een goede bescherming tijdens de bouw- en herbouwfase."

80% CIRCULARITEIT
Met alle toegepaste noviteiten komt het team uit op ruim 80 procent circulariteit voor het gebouw in Deventer. Dat de overgebleven 20 procent niet behaald is, is vooral te wijten aan de korte looptijd van het bouwproces. Vanwege tijdsrestricties was het lastig om de vloeren volledig circulair te maken, aldus Wesselink. Daar hebben we wel gekozen voor het meest duurzame alternatief. Daarnaast moesten we heien om de fundering geschikt te maken en dat heeft een impact op hoe duurzaam en circulair je beoordeeld wordt. In al onze beslissingen werden we gesteund door DAVO, dat enthousiast is over het niveau van circulariteit dat we hier halen. 

Het bedrijfspand werd onder andere langs de lat van de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) gehouden. Hoewel er in 2030 pas een aanscherping komt naar de ondergrens van 0,5, is het gebouw van DAVO al toekomstbestendig. "We wilden onder de 0,5 uitkomen", vertelt Averesch verder, "en daarin heeft adviseur Cor van Dijken van Adviesbureau COR ons ondersteund. Hij voerde alle circulariteitsberekeningen uit en begeleidde ons, onder andere in de keuze voor leveranciers, materialen en subsidieadvies. We kunnen bijvoorbeeld aanspraak maken op de subsidies rondom de MIA/Vamil, de investeringsaftrek voor het toepassen van milieuvriendelijke technieken." 

RESTWAARDES BEPALEN 
Met alle maatregelen in het achterhoofd nadert het projectteam de eindstreep, zonder dat het last lijkt te hebben van de huidige gezondheidscrisis. Het team Metron Vastgoed, Circulairstaal en Adviesbureau COR werken bijvoorbeeld nu aan het opzetten van een methodiek om restwaardes van staal te bepalen. "Daarin werken we samen met TNO", vertelt Averesch. "Essentieel voor de businesscase bij het terugnemen van materialen is het bepalen van je restwaarde. We werken hard aan een oplossing om dit beter inzichtelijk te krijgen. Een uitdaging die ik nog wil stellen om circulariteit verder te versnellen, is om ook de financiële voordelen door de terugkoopgaranties aan het licht te brengen voor opdrachtgevers en beleggers." Wesselink vindt op zijn beurt dat Nederland nóg betere gebouwen krijgt als er iets verandert in het proces. "Zorg dat je aan de start van het bouwproces laat weten dat je een circulair gebouw wilt en betrek partijen actief in het gedachtegoed. We laten nu in korte tijd zien dat het mogelijk is om allerlei innovaties bij elkaar te brengen tot een toekomstbestendig geheel. Wil je naar honderd procent circulaire gebouwen toe, dan heb je alle tijd en aandacht nodig die je kunt krijgen en is het aan de opdrachtgever om de samenwerking vroeg te starten."

Tekst: Marvin van Kempen, Beeld: Metron Vastgoed en Aan De Stegge Twello


CIRCULAIRE AMBITIES VAN A1 BEDRIJVENPARK DEVENTER 

Het A1 Bedrijvenpark Deventer moet een van de groenste bedrijvenparken van Nederland worden. Het park heeft geen aardgasaansluiting, bestaat voor 40 procent van de in totaal 129 hectare uit water en groen, terwijl windmolens langs de A1 duurzame energie opwekken voor de gevestigde panden. Ondernemers komen niet zomaar onder de mantel van het bedrijvenpark: ze worden gestimuleerd om het nieuwe pand te verduurzamen, circulair te maken en natuurinclusief te bouwen. Het park is onderdeel van de Cleantech Regio, een collectie van onder andere gemeenten en ondernemers die al energieneutraal willen zijn in 2030, 20 jaar eerder dan de landelijke standaard.



PROJECTGEGEVENS

 

Opdrachtgever: Metron Vastgoed

Aannemer: Aan de Stegge Twello

Advisering: Adviesbureau COR

Bouwpartners: Hoogeboom Raalte, Heicoop B.V., Bekistingssystemen De Bruin B.V., Zwets Industrievloeren, Bisoton B.V. VBI, Xella Nederland, Van den Brink Staalbouw Circulairstaal, Aluvo Apeldoorn, Assa Abloy Entrance Systems, Hardeman van Harten B.V., ZND Folietechniek B.V., Van Dalen Installatietechniek B.V.


By corvandijken 04 Mar, 2021
Wat Aliaxis en Adviesbureau COR (Circular Organisation for Rebuild) met elkaar verbindt? Het streven naar een circulaire economie. Dat Aliaxis al circulaire producten in het portfolio had, was een geweldige start. Met de hulp van het bureau van Cor van Dijken werkt Aliaxis nu vlekkeloos samen met andere leveranciers met een circulaire ambitie. ‘En daarmee maken we het verschil,’ vertelt Hilbert Pool, business development manager van Aliaxis, ‘want alleen sámen maken we gebouwen echt circulair.’
By corvandijken 03 Mar, 2021
Cor, geboren in Delfzijl en opgegroeid in de voormalige graanrepubliek Oost-Groningen, in een klein dorpje genaamd Nieuwolda, is een rasechte idealist. Als laatbloeier was hij altijd bezig met uitvinden en dagdromen, waarbij hij vooral naar nieuwe ontwikkelingen keek. Techniek heeft hem altijd al aangetrokken; als kind wilde hij lasser of timmerman worden. Dat heeft ertoe geleid dat Cor meer dan 11 technische opleidingen is gaan volgen en uiteindelijk afgestudeerd is als Ingenieur. Ik sprak hem onlangs over zijn stap naar het zelfstandig ondernemerschap. Een weloverwogen stap, waarvoor zijn vrouw hem het laatste duwtje in de rug gaf. Hij had een baan, een mooie auto en een goed salaris. Gelukkig was hij niet.
By corvandijken 03 Mar, 2021
UNIEKE EN 100% CIRCULAIRE SANDWICHPANELEN Het circulair maken van sandwichpanelen is geen vanzelfsprekendheid. Bij standaard panelen is het staal wel her-bruikbaar, maar de PIR-isolatie is niet recyclebaar en wordt dus verbrand. Samen met zusterbedrijf InSus heeft FALK Bouwsystemen veel tijd en geld geïnvesteerd in het circulair maken van sandwichpanelen en met een positief resultaat. Met de CradleCore® isolatiekern produceert en levert FALK nu de eerste 100% circulaire sandwichpanelen ter wereld.
By corvandijken 03 Mar, 2021
Tekst: Johan Debaere | Beeld: SQAPE
Share by: